Citybloggen kan nu berätta att sju butiker, en sushirestaurang och ett kafé öppnar i den nya centralstationsbyggnaden i Uppsala. Dessutom kommer det att finnas två bankomater och datorer anslutna till Sidewalk Express.

– Uppsalas potential är stor, det är en av de kommuner i Sverige som haft störst tillväxt de senaste åren. Man ligger även i en intressant region med närhet till Stockholm, Västerås med flera. Man satsar även brett på utbildning, teknik och kultur, vilket ger ett vibrerande stads- och affärsklimat. En annan stor fördel blir att man nu binder samman östra och västra sidan av Uppsala på ett helt nytt sätt, tidigare delade järnvägen staden, nu får järnvägen stadens två halvor att återigen komma samman, säger Magnus Källgren, handelsutvecklare på fastighetsägaren Jernhusen och ansvarig för uthyrningen av den nya stationen.

En av butikerna är den i Sverige nya apotekskedjan Doc Morris, som kommer att öppna ett 130 kvadratmeter stort apotek på nedra plan.

– Vi valde Doc Morris då de har erfarenhet av apoteksdrift från andra länder (Norge, Tyskland etcetera), samt att de ägs av ett stort bolag inom läkemedelsindustrin, tyska Celesio AG. Utöver dessa faktorer har de utlovat bra och snabb service med receptutlämning inom 5 minuter, förklarar Magnus Källgren.

Restaurangkedjan Sushi Yama med tre sushirestauranger i Stockholm är ett av nytillskotten, liksom Tele2 som hittills har två butiker, även dessa i huvudstaden.

Sammanlagt kostar projektet 150 miljoner kronor och i detta ingår både den nya stationsbyggnaden och upprustningen av gamla stationen och marken runt om.

– Gamla stationshuset kommer renoveras och restaureras varsamt i samarbetet med Länsantikvarien i Uppsala. Det gamla stationshuset kommer inte ha en stationsfunktion utan kommer att kunna erbjuda bra kontor i kulturskyddade lokaler, samtidigt som bottenvåningen kommer användas till restaurang- och butikslokaler, säger Magnus Källgren.

Butikerna som flyttar in:

SJ Resebutik (biljetter och information) – flyttar från gamla stationen

UL (biljetter och information)

Coffeehouse by George (kafé)

Sushi Yama (restaurang)

Doc Morris (apotek)

Pocketshop (bokhandel) – flyttar från gamla stationen

Tele2 (försäljning av telefoner och abonnemang)

Pressbyrån (kiosk) – flyttar från gamla stationen

Mr Minit (skomakare och nyckelservice)

Uppsalas nya centralstation öppnar i april 2010.