Warning: Use of undefined constant OPTION_FILES - assumed 'OPTION_FILES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/99/144699/citybloggen.se/public_html/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php on line 431 Apoteksmarknaden avreglerad – så tycker kedjorna - Citybloggen

För drygt en vecka sedan tog den sista köparen av apotekskluster, Vårdapoteket, över ägandet av sina apotek. Nu har alla apotek som sålts i kluster till privata ägare överförts till de nya kedjorna och endast de som ska ägas av småföretagare har ännu inte sålts.

De aktörer som Citybloggen haft kontakt med är alla nöjda med hur övertagandeprocessen skett.

– Det har gått mycket bra, faktiskt över förväntan. Vår första vecka har gått som på räls. Jag hade faktiskt förväntat mig en del trubbel, men det uteblev helt och hållet, säger som exempel Tony Rydberg, vd för Vårdapoteket, som driver apoteket Linnéan på Akademiska sjukhuset.

Apotekskedjorna pekar på hur den nytillkomna konkurrensen kommer att få aktörerna att specialisera sig och tvinga alla att utveckla sig. Medstops vd Fredrik Söderberg passar samtidigt på att berömma den forna monopolisten Apoteket AB.

– Fördelarna med en konkurrensutsatt marknad är att kunderbjudandet kommer att utvecklas, konkurrens leder till ökade valmöjligheter för kunderna. Apoteket AB har gjort ett mycket bra arbete och byggt en bra apotekskedja som ensam aktör men med fler aktörer kommer mångfalden och tillgängligheten att öka, säger Fredrik Söderberg.

Förändringarna av apoteken har hittills varit små. Det handlar om nya skyltar, nya personalkläder och nytt sortiment. Vårdapoteket har även startat en ny kundklubb och Kronans Droghandel, som delvis ägs av Coop-ägaren Kooperativa Förbundet, har anslutit sig till Coops Medmera-kort. Däremot kommer större förändringar att ske successivt hos samtliga kedjor.

– Vi kommer att bland annat satsa på bättre läkemedelsanvändning och på ekologiskt sortiment, säger Kronans Droghandels informationsdirektör Andreas Rosenlund.

De nya aktörerna upplever alla att kunderna varit nöjda med ägarbytet, men Kronans Droghandel har fått en del frågor om namnet.

Hur framtiden kommer att se ut för apoteksmarknaden är Andreas Rosenlund osäker på, men Vårdapotekets Tony Rydberg har en klar åsikt.

– Apoteksmarknaden kommer att domineras av fyra till fem apoteksaktörer, vilket innebär att en konsolidering av marknaden kommer att börja ske om tre till fyra år, säger han.

Vårdapoteket har en plan för hur de ska klara konkurrensen, men vill inte dela med sig av den. Medstops Fredrik Söderberg vet däremot vad som ska bli deras vapen.

–  Vår fulla övertygelse är att kundmötet kommer att vara avgörande även i framtiden och medarbetarna på våra apotek är vår absolut viktigaste resurs. Detta tillsammans med ett attraktivt sortiment kommer att vara avgörande i framtiden, säger Fredrik Söderberg.

Citybloggen har sökt Eva Fernvall på Apoteket AB utan resultat och Apotek Hjärtats Charlotte af Klercker har bett om att få återkomma.