Apoteket Kronan på gågatan i Uppsala togs idag, fredag, över av apotekschefen Thomas Carlsson genom att han blev den statliga kedjans första franchisetagare.

– Franchising är en viktig del av Apotekets strategi att utveckla vår affär på konsumentmarknaden. Genom två driftsformer under samma varumärke kan vi utbyta erfarenheter och skapa nya förutsättningar för att anpassa erbjudandet för framtidens kunder, säger Ulrika Eriksson, marknadschef på Apoteket AB.

Apotekets skyltar och produkter kommer att vara kvar, men det ägs nu av Thomas Carlssons bolag och kommer att styras mer av personalen. Upplägget liknar det som många andra typer av kedjor ofta använder sig av.

– Vår målsättning är naturligtvis att ge kunden den bästa servicen oavsett vilket apotek kunden väljer att gå till. Genom franchising tror vi på kraften i det egna företagandet och ett starkt lokalt affärsmannaskap vilket i sin tur bidrar till att ytterligare stärka kundmötet.

Kronan var med i Apoteket AB:s test av ett liknande koncept år 2008-2009 tillsammans med ett 20-tal andra apotek, och nu börjar alltså franchise användas inom kedjan.

Ordförklaring: Franchising – Avtalsbunden ensamrätt att tillhandahålla en vara eller dylikt under samarbete med tillverkaren, Svenska Akademiens Ordlista