När Uppsalas nya centralstation enligt planerna ska stå klar så är det även byggstart för projektet Uppsala Entré. I ett tvådelat bågformat hus kommer ett hotell med cirka 175 rum och cirka 4 000 kvadratmeter handel att inrymmas. Dessutom byggs cirka 100 bostadsrätter bredvid.

Uppsala Entré

– Tanken är att butikerna ska en inriktning mot service med tanke på den stora mängden människor som passerar området varje dag i form av pendlare och personer som rör sig mellan de östra och västra delarna av Uppsala. Vi kommer även att ha caféer och restauranger i området för att skapa en levande miljö såväl dagtid som kvällstid, säger Charlotte Thelm på Skanska, som ligger bakom projektet.

Huset, som ofta går under namnet Båghuset, kommer att bli certifierat enligt EU-märkningen Green Building, vilket innebär att energiförbrukningen måste ligga minst 25 procent under Boverkets regler.

Läget vid centralstationen i Uppsala är Charlotte Thelm mycket positiv till.

– Uppsala har en enorm potential och vi ser Uppsala Entré som möjligheten att få göra ett nytt avtryck i Uppsala och skapa ett komplement till det gamla Uppsala med universitetet, kyrkan och det klassiska årummet. Uppsala är ett självklart kommunikationscentrum med resecentrum med tåg till Arlanda, Stockholm och resten av landet. Läget är därmed unikt och högintressant, säger Charlotte Thelm.

Byggstart för hotellet är planerad till våren 2010 och projektet kommer att byggas etappvis.