Idag lördag mellan 11 och 16 invigs stadsbibliotekets nya kafé Kardemumma och den ombyggda barnboksavdelningen av Jan-Erik Wikström, kulturnämndens ordförande.

I det vita huset vid gågatan inryms kaféet och en uteservering finns på bibliotekets innergård. För driften av kaféet ansvarar Triller Mat & bröd som tidigare drivit flera kaféer.

Varför ville ni ha ett kafé i biblioteket, Sabina Andersson, enhetschef för stadsbibliotekets öppna verksamhet?

– Redan då nuvarande stadsbiblioteket på Svartbäcksgatan uppfördes i mitten av 80-talet, fanns planer på att det skulle inrymma ett kafé. Tyvärr räckte inte lokalytan till. Det har dock varit efterlängtat genom åren, det har alla kundundersökningar vi gjort kring bibliotekets verksamhet bekräftat. Viljan har alltså funnits länge men det är först nu, då vi fått uppdraget från kulturnämnden att utveckla biblioteket som kulturcentrum och mötesplats, som det blivit möjligt.

Hur tror du att det påverkar resten av biblioteket?

– Vi tror att det blir ett uppskattat tillskott i biblioteksmiljön. Det höjer ”mysfaktorn” och är bekvämt för de som tillbringar lite längre tid på biblioteket – det blir enklare att ta en fikapaus. Vi tror också att det utvecklar biblioteket som mötesplats, ett attraktivt och uppskattat kafé är ett sätt att ta hand om våra besökare och det kan även få fler att ta del av allt biblioteket innehåller.

Vad var det som möjliggjorde att ett kafé kunde öppna?

– En förutsättning var att vi fick uppdraget från kulturnämnden. Därefter kunde planeringen påbörjas. Kaféet inryms i fem små rum i det äldre huset mot Svartbäcksgatan. Där fanns tidigare bibliotekets talboksavdelning. Talböckerna, som genom den tekniska utvecklingen fått ett betydligt mindre format, är nu placerade ute i biblioteket. De gamla, fina rummen med kakelugnar och vackra paneler är en idealisk miljö för ett trivsamt kafé.

Vad gjorde att ni valde Triller för driften?

– Genom upphandlingsförfarande fick vi anbud från ett flertal intresserade entreprenörer som ville driva kafé hos oss. Vi valde Triller Mat & bröd för att de bäst motsvarade de krav och önskemål vi beskrivit. Triller Mat & bröd är ett familjedrivet, personligt företag med mångårig erfarenhet av kafé- bageri- och cateringverksamhet. Allt de serverar är egentillverkat, närproducerat och ekologiskt.

Har ni några fler planer för stadsbiblioteket?

– När det gäller kaféet har vi planer på att anordna ett så kallat ”science café”, ett forum för forskare och intresserad allmänhet att samtala i informell miljö.

Allmänt försöker vi hela tiden att utveckla biblioteket i samarbete med våra besökare och användare. Närmast på tur blir lanseringen av vår nya bibliotekswebb –  Webb 2.0. Det blir en helt ny biblioteksform på nätet som ska vara lätt att nå och som i hög grad interagerar med användaren. Upplagt för medskapande helt enkelt!