Warning: Use of undefined constant OPTION_FILES - assumed 'OPTION_FILES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/99/144699/citybloggen.se/public_html/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php on line 431 Friktioner i Uppsala - hallå Rebecka Wigh Abrahamsson - Citybloggen

Den 31 maj till den 3 juni arrangeras på Uppsala konstmuseum på slottet performancefestivalen Friktioner.

Vad är Friktioner, Rebecka Wigh Abrahamsson, projektledare?

– Friktioner är en internationell performancekonstfestival som arrangeras i Uppsala vart annat år av Uppsala konstmuseum och SU-EN Butoh Company.

Vad kommer att hända under festivalen?

– Ett tjugotal internationellt etablerade konstnärer är inbjuda. Under fyra dagar 31 maj -3 juni presenteras performance i stadsrummet, på Uppsala konstmuseum, Uppsala konsert och kongress, Åhuset – Uppsala konstnärsklubb och Konsthuset –Uppsala konsthall.

Har ni några nyheter sedan förra upplagan?

– Varje festival är unik och formas av de inbjudna konstnärerna, men även av årets specifika samarbetspartners. I år kan man till exempel besöka UKK under lördagkvällens Friction by Night. Här presenteras performancekonst i ett nattklubbsbetonat format, med konstnären Tobias Bernstrups bländande show som huvudnummer.

– På stan kan man vara med eller titta på Water War – ett vattenkrig inspirerat av Fluxus, torsdag klockan 12.00 på Celsiustorget med The Children of Guts och Linnékvintetten. Det finns även två programpunkter som man kan boka in sig på. Bergman Horror Show på Åhusets vind som är en dockteater med inspiration utifrån Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander. Konstnärsduon Peter Johansson och Barbro Westling brukar göra skojiga och träffande konstverk. På konstmuseet bjuder vi på en middag inspirerad av japanska teceremonier som i stället för smak och lukt fokuserar på känsel och texturer med konstnären Elisabet Yanagisawa Avén. Vi har också en hedersgäst: André Stitt, som kommer att sätta sin prägel på festivalen. Stitts konstnärskap formades i 1970-talets Belfast under ett hårt politiskt klimat. Under hans invigningsperformance på borggården torsdag klockan 18.00 kommer han att sprida sitt mycket speciella kärleksbudskap.

Vad har du för favoritpunkt i programmet?

– Jag tror att allt kommer att bli intressant, men tipsar gärna om Lilibeth Cuenca Rasmussens performance på gågatan, där hon har bjudit in nio unga dansare att uppträda i vita geometriska kostymer som blir som rörliga skulpturer. Inslaget visas på lördag klockan 12.00 och 15.00. Friction by Night på UKK samma dag kommer också att bli något utöver det vanliga. Det finns också flera tillfällen att bekanta sig med Uppsala konstmuseum och se performance i våra spännande lokaler på slottet.

Vad innebär performance?

– Förenklat kan man säga att i performancekonst använder sig konstnären av sig själv och sin kropp. Man arbetar med närvaro och olika aktioner. De flesta performancekonstnärerna har sin grund som bildkonstnärer, men konstformen är gränsöverskridande och hämtar inspiration från dans, teater och musik. Närvaron och interaktionen mellan publik, konstnär och plats är det viktiga.

Varför arrangeras festivalen?

– Vi gillar att performancekonsten är gränsöverskridande och vill med hjälp av festivalen skapa samarbeten i staden mellan olika kulturaktörer, men också göra ett avtryck i det offentliga rummet.

Hur många besökare räknar ni med?

– Flera tusen.

Vilka mål har ni för Friktioner?

– Vi vill presentera intressant samtidskonst och hoppas att festivalen skall växa och blir mer känd och få en ännu större publik, säger Rebecka Wigh Abrahamsson.

Foto: Martin Figura