Warning: Use of undefined constant OPTION_FILES - assumed 'OPTION_FILES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/99/144699/citybloggen.se/public_html/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php on line 431 Uppsala Pride 2012: hallå Anna Brittesland - Citybloggen

Torsdag-söndag 17-20 maj arrangeras årets Uppsala Pride, till skillnad från förut nu på våren. I programmet finns bland annat föreläsningar, qi gong och musikframträdanden.

Årets tema är kropp och hälsa, varför, Anna Brittesland, som är med och arrangerar?

– Många HBTQ-personer mår psykiskt dåligt, tyvärr är det fler HBTQ-personer som mår dåligt än folk överlag. Därför vill vi lyfta hälsoaspekten. Vi vill också lyfta frågan om transpersoners rätt till sina kroppar, att Sverige fortfarande tvångssteriliserar personer tycker vi är ett stort problem för en demokrati som Sverige. Steriliseringskravet för att transpersoner ska få byta juridiskt kön måste omedelbart slopas.

Hur kommer det att märkas under festivalen?

– Temat kommer att märkas i många av våra programpunkter, som handlar om psykisk och fysisk hälsa.

Vad kommer att hända i övrigt?

– Mellan den 17 och 20 maj arrangerar vi en rad seminarier, workshops och föreläsningar. Detta sker på Ungdomens hus, Slottsbiografen, Bokcafé Projektil och Vox Publicum. Det kommer även anordnas två fester, och sist men inte minst en parad.

Vilken programpunkt ser du mest fram emot?

– Jag har svårt att välja ut en programpunkt, jag ser fram emot väldigt mycket. Men det ska bli roligt att arrangera paraden.

Senast var evenemanget senhösten 2011, varför arrangeras det nu på våren?

– Vi vill arrangera en parad, och det är ofta sämre väder på hösten. Det är inte lika skoj att anordna en parad då. Så, det är anledningen till att vi har flyttat festivalen till våren.

Hur många besökare räknar ni med?

– 300 personer.

Vilka mål har ni med Uppsala Pride 2012?

– Vårt mål är att skapa ett forum där vi känner oss trygga, där vi kan utbyta erfarenheter och peppa varandra för att bli starkare i kampen för en bättre värld, säger Anna Brittesland.