I helgen 26-27 november kombineras Uppsalas traditionella adventsfirande med firandet av att Uppsala snart får, troligen då redan fått, 200 000 invånare, och därigenom enligt dagens definition klassas som storstad. För att fira detta har bland annat den amerikanska sångaren Chris Medina, som medverkat i American Idol och slog igenom med låten What Are Words, att uppträda.

– Det är fantastiskt att vi blir en storstad bland de andra fyra stora städerna i Sverige och det är klart att det ska firas. Det är en unik händelse, säger Lisa Thörn, cityledare på Uppsala City.

Chris Medina kommer att uppträda vid slottet i samband med UNT:s adventsfyrverkerier på söndagen, klockan 16:45 i ungefär en kvart. Dessutom kommer bland andra Victoria Tolstoy, Anders Widmark, Gosskören och Caroline af Ugglas att uppträda, samt Uppsalas lucia att krönas. Men ingen 200 000:e Uppsalabo kommer att utses.

– Vi är alla lika viktiga på firandets tema 200 000 ljus. Det vill säga att alla invånare i kommunen bidrar med tillväxt och dynamik, säger Charlotte Skott, projektledare på Destination Uppsala.

På lördagen, den 26 november, invigs också en utställning i text och bild om Uppsalas historia på Stadsbiblioteket.

– Målet med firandet är att alla ska känna sig delaktiga och det är tillsammans vi firar denna dag, säger Lisa Thörn.

Även Charlotte Skott på Destination Uppsala har satt upp mål med firandet.

– Att få genomslag och synlighet, visa oss stolta för vår egen kommun och oss som bor här, säger Charlotte Skott.