Warning: Use of undefined constant OPTION_FILES - assumed 'OPTION_FILES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/99/144699/citybloggen.se/public_html/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php on line 431 Helgfestival med familjetema årets Uppsala Pride - hallå Anna Brittesland - Citybloggen

I helgen är det dags för årets upplaga av Uppsalas egen Pride-festival på Drabanten.

Vad kommer att hända på årets Uppsala Pride, Anna Brittesland, som är med och arrangerar?

– I år kommer Uppsala Pride att vara en och en halv dagsfestival, på lördag kommer bland annat Träningsverk – med risk för huvudvärk att köra sin show, vilket kommer att inleda hela festivalen. Senare på kvällen kommer stans nyaste queerklubb, Puls, att DJ:a. Det kommer också att finnas massor av annat skoj som händer under kvällen. Söndagen kommer att inledas med qigong och brunch, Djurrättsalliansen står för all mat under Uppsala Pride. Sedan kommer vi att ha en hel dag fullspäckad med föredrag och panelsamtal, bland annat kommer vi att behandla familjebegreppet och surrogatmödraskap. Årets festival har temat familj, och vi sätter lite extra fokus på tvångssteriliseringen av transpersoner.

Vad ska man inte missa om man bara deltar i något?

– Föredraget med Immanuel Brändemo om tvångssteriliseringen av transpersoner, skulle inte jag missa. Inte heller Turteaterns uppsättning av SCUM.

Varför arrangeras Pride i Uppsala?

– Vi anser att varje stad skulle behöva lyfta HBTQ-frågorna mer, så att Sveriges fjärde största stad inte gör det vore nästan skamligt.

Vad är nytt med evenemanget sedan förra året?

– Formatet, det är något mindre i år. Detta eftersom vi satsar på att köra ett fullskaligt Uppsala Pride den 17-20 maj nästa år.

Hur många besökare räknar ni med?

– Eftersom lokalerna inte tar mer än ett visst antal personer så får vi hålla oss till det, runt 150 personer alltså.

Vilka står bakom Uppsala Pride?

– Uppsala Pride är en queerfeministisk och antirasistisk festival, som arbetar utifrån en tydlig politisk vision. Våran vision är att lyfta fram och synligöra normer och förtryck som sker på grund av bland annat kön, sexuell läggning, religion, klass och etnicitet. Vi arbetar för att vara en platt organisation och skulle mest kunna kallas för ett nätverk.

Vilka mål har ni med evenemanget?

– Ett av målen med Uppsala Pride 2011 är att lyfta frågan om tvångssterilisering av transpersoner, något som vi inte tycker passa i ett så kallat demokratiskt Sverige 2011, säger Anna Brittesland.