Nästa vecka, den 24-30 oktober, utspelar sig den årliga Uppsala Kortfilmfestival, i år för 30:e gången. På fyra biografer kommer totalt 317 filmer att visas.

Vad är nytt för årets upplaga av festivalen, Niclas Gillberg, festivalchef?

– Två av årets nyheter är det nya dokumentärprogrammet Docurama och talangträffen Uppsala Talangdagar. Vi är också glada att nu även priset för bästa svenska kortfilm finns med på Oscarsakademins lista.

Hur har den förändrats sedan starten?Från film i "30 x Kärlek"

– Festivalen firar i år 30-årsjubileum och har under dessa år förändrats väldigt mycket. Från lokalt evenemang med visning av ett 50-tal filmer till att nu vara en av Europas viktigaste kortfilmfestivaler. Från början jobbade knappt 10 personer med festivalen, idag är det över 150 personer. Antalet besökare har också ökat väldigt mycket. Första festivalen hade mindre än 1000 besökare medan vi idag har över 10 000 besökare varje år. Under 1980-talet visade festivalen även långfilm. Det slutade vi med i början av 1990-talet och blev en kortfilmfestival på riktigt. Festivalen har sett ganska olika ut genom åren, men något som alltid funnit med har varit kärleken till filmen och då kortfilmen i synnerhet.

Vilka filmer ska den tidsfattige inte missa?

– Vill man se lite äldre film ska man inte missa jubileumsprogrammet som vi kallar “30 x Kärlek”. Men vill man hellre se ny film så skulle jag rekommendera svenska eller internationella tävlingssektionen.

Vilka filmer tror du kommer att locka störst publik?

– Filmerna som visas i jubileumsprogrammet samt de filmer som visas i programmet Publikens favoriter (de filmer som får högst betyg av publiken i den internationella tävlingssektionen).

Hur populära är seminarierna?

– De blir mer och mer populära. Framförallt är seminarierna tänkta som en fördjupning av filmprogrammet. Den större delen av publiken är mest intresserade av att se film. Men det finns många som är specialintresserade och så lockar seminarierna mycket filmbransch till festivalen.

Vad är det som är speciellt med just kortfilm?

– Kortfilmen är mer varierande och uppfinningsrik än långfilmen. Det är lättare att ta ut svängarna och göra något som är annorlunda i en kortfilm. Inom kortfilmen får regissörerna göra sina filmer utan att kommersiella krav spelar roll. Därför är det lättare att experimentera och göra filmer med mer udd. Det tycker jag är väldigt spännande!

Förra året fick Citybloggen svaret ”Vi hoppas kunna visa mer kortfilm året runt i framtiden.” (ett utdrag) på frågan om hur bra Uppsala är på film och kortfilm under resten av året, har ni gjort det? Och kommer ni att göra det framöver?

– Ja. Vi har arrangerat fler visningar under våren. I år blev det två visningar i egen regi samt en visning på Kulturernas Karneval. Nästa år kommer vi fortsätta visa film även under våren.

Vilka mål har ni för festivalen?

– Vårt ständiga mål är att så många som möjligt ska se de fantastiska filmer vi visar under festivalen. Det är verkligen filmer i världsklass som kommer göra intryck hos publiken. Ett mer mätbart mål är att vi vill nå över 10 000 besökare. Och så vill vi förstås att publiken ska tycka om filmerna, säger Niclas Gillberg.

Bild: Uppsala Kortfilmfestival av filmen ”Creature Comforts” av Nick Park