I början på mars öppnar Ulla Thorslund en egen smyckesbutik på Årsta torg under namnet My silver. Lokalen delas med hennes man Per Thorslund, som öppnar sin andra tatueringsstudio där. Bådas företag började som fritidsysslor, men har växt och My silver, som tidigare haft nätförsäljning, öppnar nu alltså sin första butik.

De har båda jobbat på Bärby ungdomshem, och Ulla Thorslund jobbar kvar där med unga sexualförövare kombinerat med sitt smyckeföretag.

– Poängen med våra hobbies var just kontrasten med arbetet på Bärby. Det är avkopplande att göra något kreativt, skapande med händerna då man dagarna i ända jobbar med människor, sitter i samtal och möten och använder sig mer av hjärnan än av kroppen. Jag inbillar mig att det är många akademiker som väljer mer konstnärliga, kreativa hobbies för att skapa den skillnaden mellan arbete och fritid, säger Ulla Thorslund.

Företagen har tagit upp allt mer tid och blir en större del av paret Thorslunds liv.

– Min man jobbade från början 100 procent på Bärby, fick sedan tjänstledigt 20 procent men ganska snart var han tjänstledig till hälften och slutligen sa han upp sig från Bärby då han blev tvungen att välja. Han har jobbat med tatuering på heltid sedan 2008/2009, då han öppnade studion Fålhagen. Själv har jag bara haft onlineförsäljning av smyckena hittills och det har gjort att jag har själv kunnat välja när jag vill sätta mig vid datorn då beställningarna kommit in via e-post och inte telefon. Det kommer att bli svårare nu när vi öppnar butiken. Tillgänglighet är A och O och så småningom kanske vi behöver ha någon som enbart jobbar med försäljning i butiken.

Det var i den pedagogiska verksamheten på Bärby som Per Thorslund kom på idén till silversmyckena som nu säljs av My silver. Ulla Thorslund fick ett smycke på Alla hjärtans dag år 2007, och under hennes föräldraledighet kände hon att hon behövde en hobby. Per Thorslunds smycke blev mallen för verksamheten som hon då startade. Ett tag fick dock företaget växa långsammare än det hade kunnat.

– Företagen har gått bra, men vi har bromsat, eller i alla fall jag, har bromsat utvecklingen då jag inte haft tid att förverkliga drömmen med företaget. Vi lever i en storfamilj med både små och stora barn. Som småbarnsförälder, nästan heltidsarbetande statstjänsteman och med ett barn i en föräldradriven förskola där jag tidigare var med i styrelsen samt med två blomstrande företag i familjen var jag tvungen att prioritera om. Familj och barn fick gå före, så jag gick ur styrelsen och drog ner på firman. Men nu, när barnen har blivit större och min mans företag är väletablerat i Uppsala kan vi satsa även på My silver och se hur långt vi kan få det företaget att gå, förklarar Ulla Thorslund.

Drömmarna går utanför Uppsalas, och kanske också Sveriges, gränser.

– Som namnet antyder har vi förstås visioner om att nå en internationell kundkrets. Vi har redan tankar på utlandssatsningar men behöver jobba med att utveckla en fungerande webbshop och kanske utforma en kollektion som går att lansera i samarbete med större butikskedjor eller andra smyckeförsäljare, till exempel att sälja som svensk design på taxfree-butiker på internationella flygplatser. Drömmen börjar i Uppsala där vi förstås vill bli etablerade och igenkända som Uppsalaföretagare; Ulla och Perra, Silver och Tattoo. Familjeföretaget Thorslund, som började som hobbyverksamhet och som sedan växte till ett helt nätverk, kanske till och med en kedja av studios och butiker, inte bara i Uppsala utan också utanför staden.

– Behöver jag säga att jag fick nog världens bästa Alla hjärtans dag-smycke 2007? Inte bara ett smycke, utan en framgångssaga och ett familjeföretag på köpet?