UPPDATERAD Konstnären Tony Cragg har fått i uppdrag att skapa två nya bronsskulpturer som ska stå på varsin sida av den nya tunneln under spåren, Centralpassagen, vid Uppsalas centralstation.

Tony Cragg är född i Liverpool, men bor sedan länge i Wuppertal i Tyskland. Han har bland annat gjort en skulptur åt Vinter-OS i Turin 2006 och har en ateljé på Sveriges västkust.

– Båda skulpturerna är representativa för Craggs nuvarande uttryck, han är en konstnär som ständigt utvecklas och går vidare men genom åren kan man ändå följa ett tydligt spår, ett säreget uttryck som är Craggs eget. Om man ska se något förklarande i skulpturerna så har båda inslag av profiler av människohuvuden och kan ses som något slags uttryck för allmänmänsklig kommunikation, säger Stefan Andersson som representerar Tony Cragg i Sverige.

Den större av de två skulpturerna heter “Chain of Events”, är 6,5 meter hög och väger 8 ton. Den ska stå på västra sidan om Centralpassagen, mot centrum. På östra sidan kommer den något mindre skulpturen “Discussion” att stå. Någon närmare Uppsalaanknytning har de dock inte.

– Craggs kännedom om Uppsala är väl kanske inte så omfattande. Vid de besök som han gjort i samband med det här projektet har han fått en guidning i staden av representanterna från Resecentrum, men man skulle väl inte säga att han vet allt om staden, säger Stefan Andersson.

Skulpturerna kommer att avtäckas vid invigningen av Centralpassagen och den nya centralstationen 12 april med Tony Cragg närvarande, men det är en lång process från skiss tills att skulpturerna står klara.

– De tillverkas som fullskaliga gipsmodeller i konstnärens ateljé och förs sedan till ett bronsgjuteri där en ganska tidsödande process vidtar, vi talar om en produktionstid allt som allt på cirka ett och ett halvt år, förklarar Stefan Andersson.

De båda skulpturerna har sammanlagt kostat 5 miljoner kronor, som delas jämnt mellan Uppsala kommun, Banverket och fastighetsägaren Jernhusen.