Lördagen den 10 september är det återigen dags för kulturnatt i Uppsala, som slår rekord i antal programpunkter.Kulturnattsgeneralen

Kulturnatten slår i år rekord i antal programpunkter, hur känns det, Sofie Blomgren, kulturnattsgeneral?

– Det är fantastiskt roligt! Det visar på vilket fantastiskt rikt kulturliv vi har i Uppsala.

Med tanke på hur etablerad Kulturnatten är i Uppsala, hur mycket större kan den egentligen bli?

– För två år sedan när vi slog rekord senast trodde jag att vi nått taket. Då var det 600 programpunkter. Nu förstår jag att den fortfarande kan växa, men jag vågar inte säga hur mycket. I år har vi över 650 programpunkter och flera nya arrangörer. Så länge Uppsala växer som stad antar jag att Kulturnatten fortsätter att växa.

Vad är nytt i årets arrangemang?

– Det finns förstås flera både stora och små nyheter. En nyhet är att vi samarbetar med Umeå Kulturnatta. I maj gästade vi dem med bandet Amy’s Ashes och nu kommer de med Ye Banished Privateers, Summoned Tied, Jesse P, EMP och Jamo Jamo Arts. Det är väldigt roligt.

Vilken av förra årets nyheter ser du som mest framgångsrik?

– Svårt att svara på, men tematoaletter är något vi arbetat vidare med. Förra året fick toaletterna ikläda sig olika sagor, i år är det olika platser runt om i världen som den nödiga får uppleva. Varför ska det vara tråkigt (och ibland äckligt) att gå på toaletten?

Har det inneburit några skillnader för Kulturnatten att du nu jobbar för Destination Uppsala och inte kommunen?

– Jag tror inte att varken besökaren eller kulturnattsarrangörerna märker några större skillnader. På sikt ska det förstås bli förbättringar och utveckling, men i år ser det ungefär lika ut.

Fanns det något speciellt i utvärderingarna efter Kulturnatten 2010 som ni har tagit fasta på inför i år?

– Vi har utvecklat webbplatsen. Den har fått en helt ny kostym och det är mer fokus på programmet än det varit tidigare. Det är ju meningen att Kulturnatten ska vara ett fönster för Uppsalas kulturliv att visa upp sig i och webben är förstås viktig i det arbetet.

Vilken eller vilka programpunkter tycker du att man absolut inte ska missa om man bara ska se några?

– Svårt att svara på. Jag tror att konserten med Northern Safari på Uppsala Konsert och Kongress klockan 20.00 tror jag kan vara en höjdare. Utställningen på Galleri Linné med Meline Höijer Shou är intressant, Meline fick fina recensioner när hon deltog i vårsalongen på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Mitt sista tips måste nog bli en klassiker, kranbilsbaletten på Skrotcentralen. Det är inte ofta man har chansen att uppleva något sådant.

Vilka mål har ni för årets kulturnatt?

– Det primära målet är förstås att alla som besöker kulturnatten får en fantastisk upplevelse och att alla som deltar har kul!, säger Sofie Blomgren.

Foto: Dan Pettersson, DP Bild