Den 24 september, i samband med både SM-finalernas och lokalföreningen Uppsala 86:ers 25-årsjubileum, arrangeras SM-finalen i amerikansk fotboll på Studenternas i Uppsala. Den första SM-finalen i sporten ägde också den rum i Uppsala, och Uppsala 86:ers ordförande Martin Söderberg hoppas att en ny tradition i stil med bandyfinalerna är född.

Hur lyckades ni locka SM till Uppsala, Martin Söderberg?

– Uppsala har starka traditioner inom amerikansk fotboll och det är geografiskt en bra plats. Dessutom har Destination Uppsala valt att hjälpa till med marknadsföringen bland annat. Kommunens starka engagemang var också viktigt för Sveriges amerikanska fotbollsförbund SAFF.

Hur stort blir evenemanget?

– SM-finalen är prestigeladdad och det kommer att komma folk från hela Sverige för att titta, naturligtvis mest från de orter som spelar i finalen. Vi hoppas på livesändning i någon av TV-kanalerna.

Kommer det att ske några kringaktiviteter förutom själva matcherna?

– Ja, det blir bland annat ett ungdomscamp (Camp Celsius) för ungdomar upp till 15 år fredag till lördag. Dessutom är det förmatcher, SM-finalen för U19 och en liten match för U11. Självklart blir det underhållning före och under matchen och tailgatepartys på restauranger i stan.

Ungefär hur stor är sporten amerikansk fotboll i Sverige?

– SAFF bildades 1984 och har nu 78 medlemsföreningar som tillsammans har 7 195 medlemmar. Det spelas en superserie och fyra division 1-serier. Dessutom spelas det en nationell serie för U19, regionala serier för U13, U15 och U17 samt lokala serier för U11.

Hur många åskådare räknar ni med i finalen?

– Förra året kom 2 300. Eftersom Uppsala 86:ers inte har en chans att spela i finalen (spelar i Division 1 norra) så är vårt mål 1 500 personer.

Vilka mål har ni med evenemanget?

– Att det ska bli en härlig fotbollsfest med bra spel där vi får ett värdigt lag som segrare. Dessutom vill vi att det resulterar i ett ökat intresse för sporten i Uppsala och Sverige, säger Martin Söderberg.