Nu i helgen, från fredagen den 27/5 till söndagen den 29/5, arrangeras Riksidrottsmötet på Uppsala konsert och kongress. Utanför, på Vaksala torg, kommer allmänheten att kunna testa på en mängd idrottsgrenar.

Vad är Riksidrottsmötet, Helena Björck, medieansvarig på Riksidrottsförbundet?

– Riksidrottsmötet, som äger rum vartannat år, består av två stämmor; Riksidrottsförbundets (RF-stämman) och SISU idrottsutbildarnas (SISU-stämman). Stämmorna är idrottens riksdag och högst beslutande organ. Där fattar förbunden och distrikten beslut som rör svensk idrotts cirka 3,5 miljoner medlemmar.

Vad kommer att hända under evenemanget?

– Riksidrottsmötet inleds med att idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth talar. Sedan startar RF-stämman med ordförande Karin Mattsson Weijber, som inviger den. Efter det kommer stämman att diskutera och ta beslut om olika förslag och motioner, som till exempel idrottens jämställdhetsarbete, den fortsatta elitsatsningen, anslutningsformer för förbund och grenar som vill bli medlemmar i RF och gränsen för externt ägande i idrottsaktiebolag. SISU idrottsutbildarna-stämman pågår under lördag förmiddag. Samtidigt som mötet pågår inne på Uppsala konsert och kongress kommer Vaksala torg att vara fullt av idrottsaktiviteter och uppvisningar. Uppsalabor kan prova på allt från fäktning, klättervägg och springskytte, och titta på zumba-uppvisning, voltige och beachvolleybollturnering mellan Elitidrottsstadens föreningar.

Vilka och hur många deltar?

– Över 800 deltagare är anmälda och av dem är 208 på RF-stämman och 217 på SISU idrottsutbildarna-stämman, så kallade ombud som får rösta. 102 idrottsledare, som på lördagen får Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld finns på plats, liksom representanter från förbund och distrikt och olika politiska partier.

Vilka delar kommer att vara öppna för allmänheten?

– Hela mötet är öppet för allmänheten i mån av plats.

Vilka mål har ni med mötet?

– Målet är att vi ska arrangera ett möte där deltagarna kan diskutera och fatta beslut under bästa tänkbara förhållanden. Och att Uppsala tar chansen att lyfta fram sin bredd- och elitidrott.

Hur är Uppsala som idrottsstad?

– På frammarsch. Uppsala vill vara en idrottsstad och arrangerar idag flera stora tävlingar och evenemang. Här finns också möjligheter för unga idrottare att träna sin idrott i skolan genom Upplands idrottsförbunds IGU, som blivit mycket populärt. Som i alla städer gäller det att det finns anläggningar för både bredd- och elitidrotten att träna och tävla på, och det gäller att politikerna vill satsa på idrotten som ger så många mervärden för hela samhället.