månadsarkiv: maj 2010

Linné firar 303 år – Hallå där Engla Bertolino Wass

Från och med idag, fredag, och fram till på söndag firas Carl von Linnés 303-årsjubileum i Uppsala. Det blir utställningar och aktiviteter med anknytning till Linné och hans verksamhet inom biologin. Projektledare för firandet är Engla Bertolino Wass.

Varför arrangeras Linnéfirandet?

Linnéjubileet 2007 var en lyckad satsning med höga besökssiffror som gav mersmak. Det finns en stark gemensam vilja mellan Uppsala kommun, Uppsala universitet, SLU, Uppsala Tourism och Svenska Linnésällskapet att fortsätta samverkan för att utveckla Uppsala som Linnés stad.

Vad kommer att hända under dessa dagar?

–  I år kommer vi att fira Linnés födelsedag i tre dagar. Vilket passar bra då han i år fyller 303 år! Den 21 maj är startskottet på födelsedagsfirandet men också för Linnésommar, de evenemang och utställningar som äger rum under sommaren.

Den 21 maj klockan 17.00 inviger vi Uppsala kommuns Överraskning ”När stad möter land” skapad av Monika Ågren på S:t Eriks torg med tal, musik och dans, den 22 maj firar vi Linnés födelsedag med att uppmärksamma FN:s internationella dag för biodiversitet på Stora torget klockan 12-16. Ute på Linnés Hammarby är det Hammarbydagen med visningar av trädgård och bostadshus. Och i Botaniska trädgården invigs 16.00 utställningen ”Biomosaik: Djur och växter i mosaik” skapad av konstnärsgruppen Rackarkonstnärer.

Den 23 maj firar vi Linnés födelsedag i Linnéträdgården med program med blomsterteater, allsång och konsert med blomstermusik, 1700-talsdans och -musik, invigning av Konstsommar med Katinka Andersson och Fredrik Wretman, Grattis Linné – Linné möter ”biodivor” – forskare från Uppsala universitet, visningar av trädgård, invigning av sommarutställning i Linnémuseet, aktivitetshörna för barn och självklart minglande 1700-tals människor. På Linnés Hammarby är det insektsdag samma dag. Där kan man gå på insektsinventering, titta på dagens fångst eller arta insekter.

Den 22-23 maj kan man handla lokalproducerad mat på S:t Eriks torg mellan klockan 11-16.

Varför firas Linné varje år, och inte bara vid större jubileum som 300-årsjubileet 2007?

– Uppsalas linneanska besöksmål har ökat sin besöksstatistik med 25-50 procent sedan jubileet 2007 och firandet av hans födelsedag har blivit ett årligt återkommande evenemang. Det har också resulterat i att man har tillgänglighet året om till många besöksmål med Linnéanknytning. Dessutom har aktiviteter, temadagar, trädgårdsevenemang och konstutställningar med Linnéanknytning ökat under sommarmånaderna i och med konceptet Linnésommar.

Vad kommer du inte att missa under firandet?

– Jag kommer att försöka att se så mycket jag kan under helgen. Dessvärre kommer jag inte hinna med att se allt. Jag har en hel del hållpunkter då jag måste vara på plats och se till att saker flyter som det ska. Men som besökare har man alla möjligheter att hinna se allt man är intresserad av då inget i programmet krockar. Men jag kan lova att det kommer att bli ett spännande, lärorikt och överraskande program!

Förra årets Springbreakartister Maskinen

Mange Schmidt och modevisning på fredag

Förra årets Springbreakartister MaskinenFör fjärde året i rad arrangeras evenemanget Springbreak på Forumtorget. På fredag, 14 maj, uppträder hiphopartisten Mange Schmidt och Kung Henry (Nils Jansson), som kommer att ha med både musik och spoken word.

– Det är jättekul att kunna presentera Mange Schmidt som artist på Springbreak i år, han gör alltid bra spelningar och kommer att gunga hela torget. Det blir en härlig fest, säger Kalle Lindgren, marknadsansvarig för Forumgallerian, som arrangerar Springbreak.

Det blir även modevisning och evenemanget fortsätter under kvällen på nattklubben Birger Jarl.

Det är jättekul att kunna presentera Mange Schmidt som artist på Springbreak i år,

säger Kalle Lindgren, Marknadsansvarig för Forumgallerian. Han gör alltid bra spelningar

och kommer att gunga hela torget. Det blir en härlig fest både på Forumtorget på

eftermiddagen och på BJ på kvällen.

Valborg i bilder: Från forsränning till fyrverkerier

Med siktet inställt mot målIbland kan det vara svårt att hålla sig ovanför vattenytan...Den första flotten som kommer förbi domarnas utsiktsplats på VästgötaspångenEn grävmaskin i vattenEn flotte kämpar i Fyrisåns strömmarNationernas Varannan vatten-kampanj har också fått en egen flotteTran-sporter och Trans-porter i en och samma båt"Det ny Svettis", Campus 1477 i kvarteret Blåsenhus, har en egen flotte i årets ränningEtt gäng flottar flyter mot IslandsfalletOrkestermusik ljöd under forsränningenFolkvimmel och heliumballonger på stanStudetmössorna höjs på Carolinas balkongFolkvimlet längs backenEtt fåtal mössor höjdes på CarolinabackenMajbrasa i ÅrstaparkenFyrverkerier i anslutning till majbrasan

Klicka på någon av bilderna för att bläddra bland dem i större format.

Solen visade sig över Uppsala på valborg. Inför en publik som verkade något mindre än förra året åkte 99 flottar ner för Fyrisån i forsränningen. Bland dessa fanns allt ifrån gymnaster till tranor och vattenflaskor.

Mösspåtagningen i Carolinabacken lockade folk, men ytterst få höjde sina studentmössor i luften efter att universitetsprofiler gjort detsamma från Carolina Redivivas balkong. Någon få sprang traditionellt ner för backen.

Centrum vimlade av folk med en naturlig koncentration runt Fyrisån. Det blev trångt på vissa platser och långa köer på snabbmatsställen och liknande.

För många avslutades dagen med att besöka en majbrasa. Majbrasan i Årsta bjöd liksom flera andra på körmusik, tal och fyrverkerier förutom själva brasan.

Klipp från forsränning och fyrverkeri: