Gränby Centrums östra del byggs ut i fyra våningsplan

 

Bild: Aros arkitektbyrå för Atrium Ljungberg

Gränby Centrum har sökt bygglov för att inleda nästa etapp i utbyggnaden av köpcentrumet. Denna gång ska 9 000 kvadratmeter handelsyta fördelat på fyra våningsplan byggas.

Teknikkedjan Clas Ohlson som första hyresgäst klar för en lokal i utbyggnaden. Butiken kommer att vara 1 200 kvadratmeter stor, vilket är något mindre än kedjans butik i centrum.

– Vi kommer att komplettera utbudet med vissa butikskoncept som vi tycker passar särskilt väl in. Det handlar då inte om något enskilt segment. Vi tänker oss istället en fortsatt utveckling av mode i övre plan och teknik, hobby, present med mera i entréplan, säger Björn Johnson, affärsutvecklare på fastighetsägaren Atrium Ljungberg.

– I nästa etapp planerar vi dessutom ytterligare två plan, ett under och ett över befintliga våningsplan. I det nedre försäljningsplanet planerar vi för två större butiker inom till exempel sport, leksaker, barn och i det övre planet servicefunktioner som inte är handel, till exempel gym.

Hur ser ni på nuvarande och framtida konkurrens från såväl de övriga handelsområdena…

– Vi upplever ingen egentlig konkurrens om kunderna idag. Tvärtom har Gränby Centrums ”gamla” hyresgäster ökat sin försäljning vartefter nya tillkommit. Det är vår övertygelse att både besöksantal och försäljning kommer att öka vartefter nya butiker och andra verksamheter tillkommer. Uppsalas handelsindex för sällanköpsvaror är betydligt lägre än för andra liknande orter och minskade dessutom lite under 2008, så det finns alltså en god potential att öka upptagningsområdet och dessutom minska utflödet till närliggande regioner.

… som från det eventuella Fullerö Park?

– Fullerö Park kommer knappast att kunna locka hyresgäster inom branscher som finns eller som kan erbjudas plats i Gränby Centrum och därför kan Fullerö aldrig bli en konkurrent.

Bygget kommer att påbörjas så fort bygglovet beviljats, vilket Björn Johnson hoppas blir i början av nästa år.

– Den nu förestående etapputbyggnaden är belägen på östra sidan och utgör en fortsättning på den nyligen öppnade butiksgatan med Apoteket, Telia och Riksmäklaren. Vi planerar även för senare etapputbyggnader norrut som kommer att koordineras med den planerade evenemangsarenan. Arbetet med att förverkliga arenan pågår men försvårades genom lågkonjunkturen. En avstämning och beskrivning av det fortsatta arbetet kommer att presenteras under hösten.

De äldre delarna av Gränby Centrum kommer enligt planerna också att rustas upp, dock kommer detta att ske successivt och samordnas med kommande utbyggnadsetapper.