Elbilen ThinkGunnar Hedberg framför elbilenTankkontakten på bilenInsidanEn laddstolpeParkeringsplatserna med laddstolpar

 

 

 

 

 

 

 

På morgonen invigdes Gränby centrums fyra parkeringsplatser med laddstolpar för elbilar och andra eldrivna fordon. Som demonstration åkte kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg tillsammas med en representant för Miroc electro en av de första elbilarna på marknaden, ägd av Gävle kommun, och parkerade för att sedan visa hur man laddar sin elbil.

När man kopplat in kontakten i bilen skickar man ett sms, får ett svarssms med en kod som man knappar in och kan börja ladda sin bil. Laddningen tar 1 timme och 45 minuter. På en laddning som kostar 5 kronor efter viss subvention ska man kunna åka tre till fyra mil.

Tekniken som används av Gränby centrum släpptes för en månad sen och hade hittills bara installerats i Valbo köpcentrum i Gävle.

Enligt Gunnar Hedberg är liknande laddstolpar även på gång vid kommunens parkeringsplatser i centrum.

Fastighetsägaren Atrium Ljungbergs hållbarhetsansvarige Peter Werneman säger att Gränby centrum ska vara ett gott exempel för deras övriga köpcentrum och ser fler saker att förbättra i Gränby.

– Det finns ju folk som har jättedyra cyklar och inte vågar parkera dessa i vanliga cykelställ. Man skulle behöva en lösning för att låsa fast hela cykelramen.

Förutom den nya elbilsparkeringen och tidigare byggda cykelställ så har kommunen och fastighetsägaren även delat på kostnaden för nya busshållplatser vid södra entrén.