Jonas Curling

Jonas Curling vill för alltid ändra Uppsala

I sommar kommer sångerskan Patti Smith till Uppsala för en spelning i Botaniska trädgården. Bokade henne gjorde Jonas Curling, även ansvarig för tidigare Uppsalakonserter med Ryan Adams, Kent och Laleh, bland många andra. Han ligger med sitt Welcome Uppsala även bakom nya Svandammshallarna i Svettis gamla tennishallar.Jonas Curling

Hur fick du Patti Smith till Uppsala?

— Jag har fört en dialog och förhandlat länge med en av de viktigaste agenterna i Sverige för stora utländska artister. Allt från plats, tidpunkt och ekonomi måste godkännas av alla parter. Många parametrar måste klaffa. Att jag fick Patti Smith till Uppsala beror på kontakter och track record.

Smith uppträder i Botaniska, vilket även Laleh gjort, och Kent spelade vid Slottet. Hur kommer det sig att du använder dessa annorlunda spelplatser?

— Jag skrev en rapport om potentiella evenemangsplatser i Uppsala för ett par år sen. Det var egentligen då som jag fick den insikten eller visionen — att visa upp Uppsala från sin bästa sida. Om man ska locka artister från andra länder och besökare från hela Sverige, varför inte passa på att visa upp hur fint Uppsala kan vara? Dessutom är inramningen av konserten enormt viktig för helhetsupplevelsen. Konsertbesökaren ställer med rätta mycket högre krav på miljö och service än man gjort tidigare.

Nu öppnar ni en egen arena, Svandammshallarna. Varför?

— Det är en typ av lokal som behövs i Uppsala, det är en mellanstor scen som ger oss möjligheter att boka massa spännande artister till Uppsala som inte skulle kunna komma annars. Men det är inte enbart en konsertlokal utan Svandammshallarna fungerar utmärkt även för fest och konferens. Lokalerna är väldigt flexibla.

Riskerar ni inte att förlora lite av kopplingen till staden och fördelarna med de olika spelplatser ni använt er av när ni nu öppnar eget?

— Nej, vår strategi är att fortsätta jobba med alla möjliga platser och spelställen i Uppsala. Varje konsertupplevelse har sin ultimata plats, det kan vara allt från våra egen Svandammshallarna till Uppsala Slott.

Vilka sorters artister hoppas du kunna locka till Uppsala med Svandammshallarna?

— Vi siktar på att jobba med lite större svenska artister, men även med mellanstora utländska artister.

Du jobbade länge på Katalin. Varför lämnade du?

— Jag kommer från en bakgrund i musikindustrin där jag gått från att arrangera i Uppsala till att jobba med världsartister som U2 och Metallica. Katalin var ett bra sätt att återigen få arbeta med det jag kan och älskar i min hemstad. Men jag kände att jag behövde mer frihet, både i besluten och att inte vara så bunden till en plats. Nu har jag den friheten i mitt jobb i vårt eget bolag.

Vad var roligast under tiden på Katalin?

— Att se potentialen i stället. Att ta bokningarna, marknadsföringen och organisationen till en helt ny nivå. Och se resultatet av detta. Vi ökade våra publiksiffror något helt fantastiskt under min tid där.

Vilka är de största skillnaderna med att driva eget jämfört med den tiden?

— Man fattar ytterst alla beslut själv eller tillsammans med sina delägare och man ansvarar även för dem. Det roligaste är att få göra som man vill och se hur verksamheten utvecklas.

Vilken konsert är du mest stolt över, hittills?

— Den bokningen som jag är mest stolt över är bokningen av Ryan Adams. För den var mest osannolik. Det finns många bokningar jag är stolt över förutom det, men det mest minnesvärda måste nog vara att göra Kent på Slottet och Laleh i Botaniska trädgården i somras.

Vad är det som håller dig kvar i Uppsala?

— Uppsala är en fantastisk stad som har mycket kvar att ge. Jag trivs för det mesta väldigt bra här. Mina barn bor dessutom här!

Hur är Uppsala som kulturstad?

— Uppsala är spännande som kulturstad. Jag tycker ibland att det märks att vi precis är i övergången till storstad. Det kan betyda att det ibland tar tid att få igenom saker som man kanske för länge sen skulle omfamnats i exempelvis Stockholm. Men jag tror att vi kommer dit.

Framöver, vad är nästa projekt?

— Vi jobbar parallellt med vintern/vårens program samtidigt som jag sätter sista detaljerna kring våra sommarkonserter. Nästa konsert för mig är Mando Diao den 8 februari på Svandammshallarna.

Vad är det som driver dig, vad är din motivation?

— Det är kärleken till mitt yrke, men också spänningen och utmaningen hur långt man kan ta det. Hur bra kan det bli? Hur mycket kan vi flytta gränserna för vad man trodde var möjligt i Uppsala?

Vilken är din drömbokning?

— Jag har många drömbokningar. Men just nu är jag mest inriktad på att sätta en utländsk artist i Uppsala som drar 20-25 000 personer. Det skulle för alltid ändra Uppsala. Jag tror att det skulle öka vår egen stolthet för vår stad men även synliggöra staden mer för övriga världen.

När får vi se denna på scen i Uppsala?

— Inom tre år hoppas jag! avslutar Jonas Curling.

Foto: Privat