Mårten Andersson

”En smart publik är en bra publik”

Mårten AnderssonFoto: Pressbild

På onsdag, den 26 september, kommer komikerturnén Raw till Uppsala konsert och kongress. Citybloggen har pratat med grundaren Mårten Andersson, som också är en av de medverkande komikerna.

Varför väljer ni att komma till Uppsala med Raws turné?

— För att Uppsala är en smart och ung stad. Det märks att folk har utbildning och att det är en stad som är levande och vibrerande. En smart publik är en bra publik. Vissa tror att det är bra för oss komiker om en publik är full, men det är helt fel.

Hur har ni fått hit till exempel australiensiska Axis of Awesome?

— Jag hotade dem med stryk och de är sådana mesar så det funkade ha ha. Nej men ärligt så övertygade jag dem att komma hit redan för två år sedan då jag såg dem på en comedy festival i Skottland. På den vägen är det.

Vilket anseende har den svenska komikerscenen internationellt?

— Mycket bra! Flera komiker med Magnus Betnér och Carl-Einar Häckner i spetsen börjar sätta Sverige och svensk comedy ordentligt på kartan. Vi ligger efter USA och Storbritannien men är minst lika bra som Kanada och Australien, så jag skulle säga att vi ligger trea i världen (om man räknar Storbritannien som ett land).

Varför startade du Raw?

— Det var som en motreaktion mot att svensk standup då (2004) var alldeles för mesig och att publiken dikterade villkoren. Det är fel. Det är vi komiker som ska diktera villkoren och sen kan publiken välja därefter om de gillar det eller inte.

Vilken målgrupp vänder ni er främst till med Raw?

— Alla som har ett öppet sinne och fattar att det vi håller på med är skämt!

Hur bra är vi svenskar på att gå på stand up, och hur stor är potentialen?

— Jättebra. Vi har fullt varenda helg och tar in cirka 340 personer på Raw på Hilton. Det finns också fler klubbar än någonsin och fler komiker som åker på soloturné än någonsin. Enorm potential. Snart har vi fler filmstjärnor.

Hur är Uppsalaborna som publik?

— Smarta och öppensinnade.

Vad ser du mest fram emot med att komma till Uppsala?

— Att Uppsala konsert och kongress är Sveriges kanske coolaste arena och att det varit två helt magiska shower tidigare vi varit där, så jag räknar med att taket lyfter av skratt – igen.

Till sist, en praktisk fråga. Kan du tipsa om något skämt att använda som isbrytare i vardagen?

— Skämta om dig själv. Det funkar alltid, säger Mårten Andersson.