Statliga Apoteket AB öppnar i vecka 33 (15-21 augusti) ett nytt apotek i Boländerna. Apoteket har tagit över lokalen vid Ikea efter Sportex, som tidigare i år köptes av Team Sportia och då stängde butiken i Uppsala.

– Vi tror att det finns marknadsmässiga förutsättningar för en etablering till i området. Vi är dessutom inte representerade i Uppsala i den omfattning vi önskar, så apoteket blir ett välkommet tillskott. Vi vet att många kunder i Uppsala har efterfrågat etableringar från vår sida i trafikorienterade lägen, då vi saknat det fram tills nu, säger Marcus Ahrén, regionchef för Norra Mälardalen på Apoteket AB.

Det nya apoteket, som till skillnad från de som fanns före monopolets avskaffande inte kommer att ha något specifikt namn, kommer att vara ungefär 300 kvadratmeter stort och i försäljning tror Marcus Ahrén att det kan bli ett av Uppsalas absolut största. Läget ser han som den stora fördelen.

– Apoteket kommer i första hand vända sig till bilburna kunder och ha tillgängligheten som främsta konkurrensmedel. Lätt att parkera och komma till, generösa öppettider och vi kommer att jobba med hög servicegrad på både varor och personal, det vill säga både varor och personal ska vara tillgängliga. Utöver det kommer apoteket att ha ett relativt stort sortiment som vänder sig till djurägare då de uppskattar ett trafikorienterat läge.

Målgruppen är främst boende i Uppsalas södra delar och samhällen utanför staden, samt övriga som handlar i Boländerna. Det blir en stor egenvårdsavdelning och läkemedlen ska finnas ”hemma” på hyllan. Fler Apoteket AB-apotek i staden kommer det att bli.

– Ja, det finns planer på fler etableringar i Uppsala. Vi letar kontinuerligt efter lägen som har potential och där vi kan etablera oss, vi är som sagt inte representerade i den utsträckning vi önskar i Uppsala, men jag vill inte kommentera när och var nästa etablering sker, säger Marcus Ahrén.