På lördag är det dags för årets kulturnatt. Runt hundra tusen uppsalabor brukar röra sig ute bland evenemangen och det finns flera nyheter för i år.

Vilka är de största nyheterna, Sofie Blomgren, kulturnattsgeneral?

– I år är det fler evenemangsplatser i centrala Uppsala jämfört med tidigare år. Vi kommer använda både Resecentrum och Vaksala torg för allt från dans, konst och parkour till musik. Vi har också ett besökcenter vid Resecentrum där vi kommer att ha både information om programmet och programändringar samt sagoläsning och pärlpyssel.

Något speciellt evenemang som du tycker är extra spännande?

Ett nytt inslag på Kulturnatten är en parkourshow med ett av Sveriges bästa freerunningteam, Air-wipp. (Parkour är stadsakrobatik.)

Vad tycker du har varit mest lyckat tidigare år?

Blandningen! Man kan uppleva nästan vad som helst på Kulturnatten.

Ni har ju bland annat lanserat en mobil programwebb. Vad har ni för förhoppningar med den?

Efter förra årets utvärdering kom det fram att många tycker tidningen är för stor att ta med sig ut på stan. Man får inte plats med den i fickan, då blir mobilwebben ett komplement. Sin mobil har alla med sig och väldigt många har internetmobiler idag. På så sätt kan man ha programmet med sig i fickan.

Jag ställde samma fråga förra året och tänkte kolla hur du svarar i år: Vad är det bästa med Kulturnatten?

Människorna! Det är många som har arrangemang under Kulturnatten, och ännu fler som besöker den. Utan dessa människor skulle det inte finnas någon kulturnatt.

(Så här svarade Sofie Blomgren förra året: )

– Allt! Kulturnatten ger en möjlighet för alla att upptäcka nya saker, uppleva fantastiska uppträdanden och uppvisningar. Folk får en möjlighet att prova på saker de kanske inte skulle provat annars.

Är det något du velat se mer av i programmet?

– Svår fråga. Det är mycket av mycket, och lite av allt i programmet. Men när man får en anmälan om ett evenemang som inte finns med, då märker man att man faktiskt saknade just det och tycker det är jätteroligt.

När drar planeringen inför Kulturnatten 2011 igång och vad vill du lägga fokus på inför den?

– Jag gissar att jag börjar planera nästa års kulturnatt i december. Innan dess ska jag ha lite ledigt och sedan utvärdera årets. Jag kan inte säga redan nu vad jag vill lägga fokus på, det kan jag först efter att jag fått in alla utvärderingar.