Gränby centrums östra entré enligt skisserna Foto: Atrium Ljungberg

Gränby centrums östra entré enligt skisserna Foto: Atrium Ljungberg

Efter att ha byggts ut mot söder ska nu Gränby centrum byggas ut med en ny fyravåningsbyggnad mot öster. Det blir 10 000 kvadratmeter ny butiksyta och i augusti 2011 ska allt stå klart.

– Vi bygger ut för att det finns en efterfrågan inom branscher och specifika butikskedjor som Gränby saknar idag. Det finns också efterfrågan avseende ett tjänsteutbud som framför allt efterfrågas bland närboende som betraktar Gränby centrum som sitt lokala stadsdelscentrum. Det gäller framför allt sjuk- och hälsovård, träningsmöjligheter och bibliotek. En del av detta räknar jag med att vi ska få in i den nu påbörjade etappen, säger Björn Johnson, projektchef på fastighetsägaren Atrium Ljungberg.

Sedan tidigare är Clas Ohlson klara för utbyggnaden och nu har ytterligare några butiker som ska flytta in presenterats. Esprit, Blomsterhallen, Leklust, Cubus och Panduro hobby ska även de öppna i köpcentrumet, de senare i samarbete med Upsala färg.

– Panduro hobby öppnar i Gränby centrum därför att kunderna i centret önskar en hobbybutik. Målet är naturligtvis att sälja ännu flera hobbyartiklar i Uppsala, det finns plats för två hobbybutiker i Uppsala – Upsala färg i city och den nya i Gränby, säger Panduro hobbys marknadschef Thomas Panduro.

För Leklust handlar det om att butiken på Kungsgatan flyttas till Gränby.

– Leklust har som mål att finnas där kunderna vill handla och söker alltid efter bra lägen för etablering. Konkurrensen hårdnar naturligtvis men vi står starka och påverkas inte alltför mycket av konkurrenssituationen, säger Anders Hjelm på Leklust.

Köpcentrumet har jobbat med fokusgrupper för att se vad kunderna vill ha, men Björn Johnson är inte helt nöjd med utbudet.

– Vi har brist på restauranger och serveringsytor. Vi kommer att förbättra utbudet en del i den här etappen men vi tittar också på en fortsatt utökning som skulle kunna ske under 2011/2012. Saknas helt gör ju samhällsservice som vi dock hoppas kunna åtgärda till viss del i den här etappen. Vi saknar också en djuraffär som vi tyvärr inte lyckades få med den här gången. Dessutom finns det en hel del kvar inom mode som behöver förstärkas och gärna också lite specialister inom sport och fritid.

Men Gränby centrum kommer troligen att byggas ut ännu mer framöver.

– Det planprogram som nyligen godkändes för Gränbyområdet medger ytterligare utbyggnadsmöjligheter. Idag finns 33 000 kvadratmeter uthyrningsbart, efter tillbyggnaden nu ökar det till 42 000 och så småningom siktar vi på 60 000 kvadratmeter. Som jämförelse är det ungefär lika stor handelsyta som i hela city.