På söndag är det nationaldag och i Uppsala firas detta på flera platser runt om i city. Uppsala kommun anordnar sitt traditionella firande i Parksnäckan, där bland annat nya medborgare välkomnas, Uppsala city har underhållning på Stora torget och i år tillkommer den nya gatufesten Uppsala street med dans, musik och tivoli.

– Nationaldagsfirandet arrangeras för att fira demokratin och friheten. Vi välkomnar flera hundra nyblivna svenska medborgare, säger Jan-Erik Wikström, kulturnämndens ordförande.

Tidigare år har runt 1000 personer kommit till kommunens firande i Parksnäckan, vilket både Jan-Erik Wikström och kommunens projektledare för firandet Sofie Blomgren är nöjda med, fler får inte plats. Gatufesten är inte den enda nyheten för i år.

– En nyhet i år är en parad som går från Parksnäckan efter firandet till Stora torget, där är alla välkomna att delta. Tanken är att knyta ihop de två scenerna med en parad emellan, säger Sofie Blomgren.

De båda kommer att närvara vid firandet i Parksnäckan, och Sofie Blomgren har ett mål för dagen.

– Att det blir ett festligt evenemang med tal, musik, dans, firande och högtidlighållande av Sveriges nationaldag.

En nyhet i år är en parad som går från Parksnäckan efter firandet till Stora torget. Där är alla välkomna att delta. Det pågår nämligen också scenprogram på Stora torget så tanken är att knyta ihop de två scenerna med en parad emellan.