Uppsala kommuns hemsida nylanserades i förra veckan. Toppnavigering har införts, genvägar har skapats på startsidan och en flik finns nu där besökare kan tycka till och även rita på sidan.

Uppsala.se

Varför vill ni nylansera så kort tid efter den förra nylanseringen, Maria Aulén Thomson, webbstrateg på kommunen?

– Den förra nylanseringen var en av de större lanseringarna under 2008, som handlade om att designmässigt göra webbplatsen tydligare och mer tillgänglig visuellt. Då gjordes inte något större arbete med struktur och navigering, vilket var en av uppgifterna för den senaste lanseringen.

Vilka är de viktigaste nyheterna enligt dig?

– Att kunna lämna synpunkter och dela innehåll är de största nyheterna, och till detta hör en ny funktion som gör det möjligt att kommentera och betygsätta varje webbsida på ett helt nytt sätt. Detta ger större möjlighet till delaktighet och återkoppling från medborgarna.

Varför har ni valt att skapa den nya ritfunktionen?

– Vi vill ständigt förbättra webbplatsen. Eftersom Uppsala.se är till för medborgarna ber vi dem nu om hjälp för att skapa en öppnare, mer transparent och lättillgänglig webbplats. Genom att kommentera och betygsätta webbsidor kan medborgarna påverka webbplatsens innehåll och utveckling. Tack vare detta kan vi stämma av om webbplatsen motsvarar behoven men också åtgärda sådant som är mindre bra.

Vem har tagit fram hemsidan?

– Det är kommunledningskontoret som leder och driver utvecklingen av Uppsala.se. Vi har upphandlat den tekniska lösningen för den nya funktionen för sypunkter och kommentarer. Det är företagen Xtreme Nordic AB och Provos Research AB har tagit fram lösningen. Den operativa driften av webbplatsen sköts av vår interna leverantör, teknik och service, och kommunens olika verksamheter ansvarar för sina respektive delar av innehållet på webbplatsen.

Har ni fått någon respons på den?

– Ja, vi har fått god respons på den nya funktionen, ett 40-tal kommentarer har kommit in sedan i fredags och lanseringen uppmärksammades i olika medier och sociala nätverk på webben.