Warning: Use of undefined constant OPTION_FILES - assumed 'OPTION_FILES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/99/144699/citybloggen.se/public_html/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php on line 431 Tupp drar i gång på stadsteatern - hallå Camilla Bjelkås - Citybloggen

På torsdag, den 12 april, inleds teaterfestivalen Tupp på Uppsala stadsteater. Förutom grupper från Sverige medverkar även bland andra spanska och italienska sådana.Gob Squad / Foto: Thomas Aurin

Har det tillkommit något nytt inför årets upplaga av Tupp jämfört med tidigare år, Camilla Bjelkås, presskontakt?

– Det är samma upplägg som de tidigare tre åren. Under tre dagar fylls teaterns alla scener med högklassig scenkonst. Nytt för i år är att det är större produktioner. Gob Squad och Motus är två massiva gästspel. Gob Squad spelas på Volksbuhne i Berlin. En av Europas viktigaste scener. På Stora scen.

Hur har festivalen utvecklats sedan första upplagan?

– Festivalen är nu etablerad. Den har mognat och nu ger man sig i kast med ett tydligt tema. Vad kan teatern göra i ett krisande Europa? Kan scenkonsten göra skillnad? Därför kommer Turteaterns Scummanifestet hit som ett exempel från Sverige. Gob Squad iscensätter revolutioner och Motus tar sig an krisen i Grekland. Men tydligast av alla är kanske The Curators Piece som är en rättegång mot konsten.

Vilken är din favorit i festivalutbudet i år?

– Nästan omöjligt att säga. Beauty and the Beast av Amanda Apetrea och Halla Olafsdottir var en av förra årets bästa svenska produktioner. Men jag måste nog säga Gob Squad. Det är så kul att få dem till Uppsala.

Vilken punkt kommer att dra störst publik?

– Gob Squad och Scum.

Hur många besökare räknar ni med?

– Omöjligt att veta. Vår publik kommer på dörren. Förhoppningsvis fullsatt.

Varför arrangeras Tupp?

– Det är viktigt att visa vad som händer runt om i världen. Detta är ett utmärkt sätt att hålla teatern och publiken inspirerad.

Vilka mål har ni för årets upplaga?

– I år vill vi egentligen två saker. Att publiken skall få material för att föra diskussioner utanför teatern. Vi vill visa att teatern fortfarande är en arena för samtal. En scen för att dra igång diskussioner. Det andra är att ha kul. Det är fest också. Fest-i-val, säger Camilla Bjelkås.

Tupp pågår från den 12 till den 14 april.