I september och lite därtill arrangeras den indiska kulturfestivalen Incredible India i Hågaby, vid Walmstedska gården i början Sysslomansgatan och på andra platser i Uppsala.

Vad är Incredible India, Eva Källander, arrangör?

– En Indisk kulturfestival i Uppsala som pågår under hela september, in i oktober och med ett ”extranummer” den 13 november då Thomas Di Leva kommer.

Vad kommer att hända under festivalen?

– Det kommer att vara ett blandat program med klassiska konserter med några av Indiens främsta musiker, likväl som modern fusion mellan väst och öst. Det blir även mycket dans, både Bollywood och klassisk indisk dans av olika ursprung. Fyrisbiografen kommer att ha en indisk filmfestival i tre dagar samt en film som visas under Kulturnatten.

– Festivalen inleds nu i helgen 3- 4/9 med en välfylld indisk marknad, mat, musik, författarbesök, dansföreställning med mera, allt det här på Kulturoasen i Håga. Det finns olika program som vänder sig till alla olika åldrar, från barn till ungdomar och vuxna.

Har du någon personlig favorit bland programpunkterna?

– Kulturnatten, som innehåller så många olika programpunkter. Då invigs utställningen Incredible sculptures i Å-huset på Walmstedtska gården. Det inleds med en Puja, en hinduisk invigningscermoni och sedan den indiska ambassadören Mr Ashok Sajjanhar, som invigningstalar. I trädgården kommer det att vara marknad, mat, musik med mera. Festivalen fortsätter sedan på Konstmuseet på kvällen med både modern och klassik dans, musik och konserter.

– En annan favorit är konserten den 24/9 med Shanatala Subramanyam, indisk buffé och Linné som kommer på ”besök”.

Hur kom ni på idén till festivalen?

– Jag och min man Håkan Almkvist reste i Indien i vintras. Vi lyssnade på Bob Hanssons bok ”Vips så blev det liv” om en slags yttre och inre resa till Indien. Vi blev så inspirerade av den att vi kontaktade honom för att ordna en författarafton med Indien som tema. Under resan var vi inbjudna till bröllop där Håkan spelade sitar. Vi lärde också känna de andra musikerna som spelade. Det visade sig att de var på väg till Sverige och ville ha hjälp/kontakter för att ordna fler konserter. Så växte idéen fram från en författarafton till en hel festival…

Hur många besökare räknar ni med?

– De olika arrangemangen kan ta emot allt mellan 30 och 350 personer, blir det fullt varje gång så blir det flera tusen, men så högt räknar vi inte. Vi har mött ett stort förhandsintresse och hoppas att vi når ut till både redan ”Indienfrälsta” och många nyfikna som vill uppleva något nytt.

Vilka mål har ni med Incredible India?

– Att locka och glädja så många som möjligt med en färgstark och innehållsrik festival, och att sprida nya intryck och möjligheter till att uppleva något exotiskt och annorlunda, säger Eva Källander