Nationernas kulturscen var förra årets nyhet under valborgsfirandet i Uppsala. I år satsar universitetet på både fysiska souvenirer och sociala medier. De 500 första som kommer till mösspåtagningen i Carolinabacken får en specialdesignad Sista april-pin, och vill man vara garanterad en fysisk pin kan man under dagen samla digitala sådana genom att “checka in” på olika platser med tjänsten Gowalla i sin smarta mobiltelefon.
– Vi var ett gäng på kommunikationsenheten vid Uppsala universitet som spåna på lite olika idéer kring vårt engagemang under Sista april. Sista april-pinsen knyter an till rektors vårhälsning då han på Sista april klockan 15.00 lyfter sin studentmössa i skyn för att hälsa våren välkommen. Vi vill förstärka och uppmuntra traditionen av att träffas i backen. En Sista april-pin kändes därför som det självklara valet, säger Gisella Bengtsson, projektledare.
Pinsen delas ut från klockan 14.30 och fram till rektorns framträdande 15.00. Även kommande år ska pins delas ut, och efter fem år ska en komplett samling belönas.
Universitetet har ingen speciell plan för att få fler att faktiskt vifta med sina mössor i luften och springa ner för backen, trots en kanske något stel publikskara tidigare år.
– Det är så klart roligare ju fler vi är som viftar med våra mössor, men det är upp till var och en och avgöra om man vill vifta eller inte. Vi kan dock garantera att ju fler vi är som viftar desto häftigare känsla är det. Vi vill därför passa på att uppmana alla att leta fram sin studentmössa, gå man ur huset och vifta. För dig som inte har någon studentmössa går det bra att bara vinka. Varmt välkomna till Carolinabacken och ta del av stämningen på Sista april!
Förutom mösspåtagningen medarrangerar universitetet också sillunchen på Uppsala konsert och kongress, och deltar i Varannan vatten-kampanjen, som i år delar ut 30 000 vattenflaskor.
– Uppsala är Sveriges ”studenthuvudstad” nummer ett och Sista april är den största studenthögtiden. Uppsala är därför det självklara valet för valborgsfirandet. För oss på Uppsala universitet är det angeläget att dela med sig av våra traditioner, underlätta samhörighet via nya kanaler och nya arenor och därigenom möjliggöra för studenter, alumner och allmänheten att ta del av stadens firande, säger Gisella Bengtsson.