Svavagallerian kommer att stängas från årsskiftet och öppnar återigen i slutet av 2011. Nu är det klart att Hemköp flyttar in efter ombyggnaden. Butiken i Åhlénshuset vid Stora torget flyttar och kommer istället att ta över en stor del av Svava.

– Vi upplever att det finns utrymme för en matdestination i staden, det vill säga det du kan äta nu, senare och imorgon och där fyller Hemköp en bra funktion. Dessutom är det en butik som är etablerad i Uppsala city sedan tidigare, säger Jan-Erik Hellman, fastighetschef på Vasakronan.

Butiken kommer att vara på 2 300 kvadratmeter, och alltså ta upp en stor del av gallerians totala yta.

– Layouten av Svava kommer att ändras men i princip från Systembolaget och hela vägen ner till där Little Italy finns idag. Vi kommer att ändra utgången mot Bangårdsgatan, säger Jan-Erik Hellman.

Förutom en matbutik så kommer gallerian att få en så kallad food court, alltså flera restauranger bredvid varandra som delar på samma sittplatser, och ”ett tiotal” andra aktörer inom mat och take away. Hur stor food courten blir och vilka typer av mat som kommer att finnas där är inte klart.