Hela denna vecka så visas det kortfilmer på Slottsbiografen, Grand, Regina och Filmstadens Fågel blå. Det blir över 130 filmvisningar, föreläsningar, seminarier och utställningar på Uppsala Internationella Kortfilmfestival, som i veckan är inne på sin 29:e upplaga.
Hur har festivalen förändrats från tidigare år, Niclas Gillberg, festivalchef?
– Om man har besökt festivalen tidigare kommer man utan tvekan känna igen sig även i år. Efter snart 30 år har festivalen intagit en fungerande form, även om vi hela tiden förbättrar och presenterar nya spännande inslag i festivalprogrammet. En av årets stora nyheter är det av Kulturnämnden i Uppsala kommun nyinstiftade priset Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne som kommer delas ut till en ung filmskapare med film i vår Internationella tävlingssektion. Två andra nyheter som vi är stolta över är helgens två familjeföreställningar och att programmet i år för första gången även innehåller utställningar (på Uppsala Konstmuseum och Konsthuset).
Vilka filmer tror ni kommer locka störst publik?
– Det är alltid svårt att säga, förutom att vi alltid säljer slut på biljetterna till prisvinnare och publikfavoriter. Jag tror att Queerprogrammet, det tyska specialprogrammet och Ken Wardrop kommer bli populära. Även visningarna i den internationella tävlingen brukar dra mycket folk.
Vilken film ser du mest fram emot i årets utbud, något guldkorn?
– Vi visar så många så det är svårt att svara på. En av mina absoluta favoritfilmer i år är den tyska dokumentären ”Sinn los” av Karin Malwitz som visas i programmet Kortfilmsklassiker. Det är extra roligt att regissören kommer till Uppsala. Andra filmer jag ser fram emot att visa är Ann-Sofi Sidéns ”QM, I Think I Call Her QM” i Svenska kortfilmsklassiker och Adam Elliots ”Uncle” i Tema: Minne.
Vilka mål har ni för årets festival?
– Vårt mål är att årets festival når över 10 000 besök. Men framförallt är målet att ge publiken en högklassig filmupplevelse. Med det program vi satt samman i år tror jag att chansen är stor att vi lyckas med detta.
Hur tycker du att Uppsala har utvecklats som kultur- och evenemangsstad?
– Det är roligt att Uppsala har så många evenemang i världsklass. Kommunens projekt Kulturstaden Uppsala bidrar till att välkomna nya evenemang och ge oss etablerade stöd. Jag tycker att stadens alla evenemang kompletterar varandra på ett spännande sätt.
Hur bra är staden på film och specifikt kortfilm under resten av året, när festivalen inte pågår?
– Inte särskilt bra alls när man pratar om kortfilm. Fyrisbiografen visar kortfilm då och då, annars visas kortfilm knappt alls utanför kortfilmfestivalen. Vi hoppas kunna visa mer kortfilm året runt i framtiden. När det gäller film i allmänhet så är Uppsala en ganska bra stad med flera filmhelger, festivaler, filmstudion och ett relativt bra ordinarie bioutbud.